Title Image

FAQ (Συχνές Ερωτήσεις)

1. Ποια είναι η διαδικασία ή οι προϋποθέσεις εισαγωγής στα Παραρτήματα ΑΜΕΑ και στα Προστασίας Παιδιού;

Παρακαλώ επικοινωνήστε με το αυτοτελές γραφείο εξυπηρέτησης πολιτών για θέματα εισαγωγών για να λάβετε περισσότερες εξατομικευμένες πληροφορίες. Μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα τηλέφωνα επικοινωνίας από το σχετικό σύνδεσμο της ιστοσελίδας μας εδώ.

 

 

2. Ποιος είναι ο χρόνος αναμονής για μια εισαγωγή στα Παραρτήματα ΑΜΕΑ;

Θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε ότι ο χρόνος αναμονής εξαρτάται από την διαθεσιμότητα κλινών και την λίστα αναμονής του ΕΟΠΥΥ ανά νομό και Παράρτημα.

 

 

3. Υπάρχει χρόνος αναμονής για εισαγωγή στα Παραρτήματα Προστασίας Παιδιού;

Λαμβάνοντας υπόψη τη διαθεσιμότητα των κλινών, θα υπάρχει μια ολιγοήμερη αναμονή για να αποφανθεί για το σχετικό αίτημα το Επιστημονικό και το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου.

 

 

4. Ποιες είναι οι ηλικίες των παιδιών που μπορούν να φιλοξενηθούν στα Παραρτήματα Προστασίας Παιδιού;

Σύμφωνα με το υφιστάμενο οργανόγραμμα από 6 έως 16 ετών.

 

 

5. Πόσο χρόνο μπορεί να φιλοξενηθεί ένα παιδί σε μια Μονάδα Προστασίας Παιδιού;

Το παιδί φιλοξενείται μέχρι την άρση των προβλημάτων της οικογένειάς του ή μέχρι και την ολοκλήρωση των διαδικασιών αναδοχής / υιοθεσίας.

 

 

6. Μπορώ να δηλώσω προτίμηση σε ποιο από τα Παραρτήματά σας ΑΜΕΑ επιθυμώ να κάνω εισαγωγή;

Ναι, μπορείτε να αναφέρεται στην αίτηση σας σε ποιο Παράρτημα ΑΜΕΑ του Κέντρου επιθυμείτε την εισαγωγή σας, ωστόσο την αίτηση αυτή θα πρέπει να την απευθύνεται στη δ/νση ΕΟΠΥΥ του νομού στο οποίο ανήκει γεωγραφικά το Παράρτημα.

 

 

7. Ποιες είναι οι οικονομικές μου υποχρεώσεις μετά την εισαγωγή;

Όλοι οι ωφελούμενοι του Κέντρου, είτε παιδιά είτε ενήλικες δεν έχουν καμία απολύτως οικονομική υποχρέωση απέναντι στο Κέντρο. Το Κέντρο μας καλύπτει όλες τις απαιτούμενες δαπάνες που προκύπτουν από τη νοσηλεία ή φιλοξενία των ωφελουμένων μας από ιδία έσοδα ή επιχορηγήσεις.

 

 

8. Υπάρχει Ιατρική φροντίδα και από ποιες ειδικότητες;

Ιδιαίτερα τα Παραρτήματα ΑΜΕΑ, λόγω της χρόνιας νοσηλείας, εξυπηρετούνται μόνιμα από ιατρικές ειδικότητες, όπως παθολόγων ή γενικών ιατρών, ορθοπεδικών και ψυχιάτρων. Σε όλες όμως τις περιπτώσεις που απαιτείται περαιτέρω συνδρομή από ιατρικές ειδικότητες όλοι οι ωφελούμενοι εξυπηρετούνται από τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα.

 

 

9. Υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό το βράδυ;

Νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχει τόσο στα Παραρτήματα Προστασίας Παιδιού όσο και στα ΑΜΕΑ. Ιδιαίτερα στα ΑΜΕΑ, λόγω της χρόνιας νοσηλείας, υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό σε κάθε βάρδια.

 

 

10. Ποιες ειδικότητες φροντίζουν τα παιδιά στις Μονάδες Προστασίας Παιδιού;

Οι ειδικότητες που φροντίζουν τα παιδιά ενδεικτικά είναι: κοινωνικοί λειτουργοί, παιδαγωγοί, φροντιστές, νοσηλευτικό προσωπικό κ.α..

 

 

11. Με πόσους θα μένω στο δωμάτιο φιλοξενίας;

Οι θάλαμοι νοσηλείας στα Παραρτήματα ΑΜΕΑ μπορούν να δεχτούν από δύο έως και τέσσερις ωφελουμένους, ενώ τα δωμάτια στα Παραρτήματα Προστασίας Παιδιού από δύο έως και τρία άτομα. Σε κάθε περίπτωση λαμβάνονται υπόψιν ενδεχόμενες ιδιαίτερες συνθήκες διαβίωσης.

 

 

12. Κάθε πότε μπορώ να επισκέπτομαι τους συγγενείς μου που φιλοξενούνται στο Παράρτημά σας;

Μπορείτε να επισκέπτεστε τους ωφελουμένους μας:

  • στο Παράρτημα ΑΜΕΑ Ιωαννίνων καθημερινά 10:00-12:00 και 17:30 – 19:30.
  • στο Παράρτημα ΑΜΕΑ Θεσπρωτίας καθημερινά 11:00 – 13:00 και 18:00 – 20:00.
  • στις Μονάδες Προστασίας Παιδιού οι συγγενείς μπορούν να επισκέπτονται τα παιδιά μετά από επικοινωνία με τους υπεύθυνους της Μονάδας και η συχνότητα επισκέψεων εξαρτάται από την ιδιαιτερότητα κάθε περίπτωσης. Στις περιπτώσεις εισαγωγής παιδιών με εισαγγελική παραγγελία αποφαίνεται ο αρμόδιος εισαγγελέας εάν επιτρέπεται ή όχι οι γονείς να βλέπουν τα παιδιά τους ανάλογα με την περίπτωση.

 

 

13. Μπορώ να βγαίνω εκτός της δομής;

Οι ωφελούμενοι των Παραρτημάτων ΑΜΕΑ, έχουν τη δυνατότητα να συνεχίζουν να αναπτύσσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες, με συνοδεία όμως ετέρου ατόμου.
Στις Μονάδες Προστασίας Παιδιού τα παιδιά βγαίνουν καθημερινά για να μεταβούν στο σχολείο και στις λοιπές δραστηριότητές τους και έχουν έξοδο ψυχαγωγίας κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή σε καθορισμένες ώρες ανάλογα με την ηλικία τους.

 

 

14. Μπορώ να παίρνω τα φάρμακα μόνος μου;

Τα φάρμακα που τυχόν λαμβάνουν οι ωφελούμενοί μας παρέχονται αποκλειστικά από το νοσηλευτικό προσωπικό, προκειμένου να διασφαλιστεί η σωστή δοσολογία και ο χρόνος χορήγησής τους.

 

 

15. Προγραμματίζονται δραστηριότητες για τους ωφελούμενούς σας;

Οι διευθύνσεις των Παραρτημάτων σε συνεργασία με τους προϊσταμένους των αντίστοιχων τμημάτων και τους κοινωνικούς λειτουργούς, τους εργοθεραπευτές και άλλες ειδικότητες προγραμματίζουν διάφορες δραστηριότητες για τους ωφελούμενους, που αναπτύσσονται τόσο εσωτερικά, δηλαδή εντός του Παραρτήματος όπως λ.χ. διοργάνωση χριστουγεννιάτικης γιορτής, όσο και εξωτερικά όπως λ.χ. με την επίσκεψη σε μουσεία, κινηματογράφο, θάλασσα, φαγητό κ.α..

 

 

16. Πως μπορώ να προσφέρω εθελοντικά τις υπηρεσίες μου;

Παρακαλούμε επισκεφτείτε το σχετικό σύνδεσμο της ιστοσελίδας μας εδώ.

 

 

17. Τι είναι η αναδοχή;

Η αναδοχή δεν είναι υιοθεσία. Είναι αναγνωρισμένος θεσμός παιδικής προστασίας που προσφέρει οικογενειακό περιβάλλον σε παιδιά έως 18 ετών που το έχουν ανάγκη και για ορισμένο χρονικό διάστημα (λ.χ. εβδομάδες, μήνες, χρόνια) και έως ότου οι γονείς τους να είναι σε θέση να αναλάβουν ξανά τη φροντίδα και την προστασία τους.

 

 

18. Ποιοι μπορούν να γίνουν ανάδοχοι γονείς;

Ανάδοχοι γονείς μπορούν να γίνουν:

  • Οικογένειες που αποτελούνται από συζύγους ή έχοντες συνάψει σύμφωνο διαβίωσης με ή χωρίς παιδιά.
  • Μεμονωμένα άτομα, άγαμα ή διαζευγμένα ή σε χηρεία, με ή χωρίς παιδιά, ή άτομα που μπορεί να είναι συγγενείς εξ αίματος οποιουδήποτε βαθμού με το ανήλικο τέκνο (συγγενική αναδοχή).

Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να ανατρέξετε στο ν. 4538/2018