Σκοπός του Κ.Κ.Π.Π.Η είναι η συμβολή του στην προστασία της τρίτης ηλικίας, των ενήλικων ατόμων με αναπηρίες, της παιδικής ηλικίας, της νεότητας, της οικογένειας και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού εποπτεύοντας, συντονίζοντας και κατευθύνοντας δράσεις κοινωνικής πολιτικής, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της εποχής συμπεριλαμβανομένων και των σκοπών των συγχωνευμένων αποκεντρωμένων υπηρεσιών του.
Ειδικότερα έχει ως αποστολή:
Συνοπτικά, αποστολή του Κέντρου είναι να παρέχει υπηρεσίες φροντίδας και κλειστής περίθαλψης σε άτομα με αναπηρία, λειτουργικής, κοινωνικής και επαγγελματικής κατάρτισης και αποκατάστασης, χρόνιας νοσηλείας, αλλά και λειτουργίας εξω-ιδρυματικών δομών όπως ξενώνες αποκατάστασης και στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης μέσα στη κοινότητα. Υλοποιεί θεραπευτικά και εκπαιδευτικά προγράμματα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, άθλησης και ψυχαγωγίας, εθελοντισμού, έρευνας και συμβουλευτικής ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. Εφαρμόζει προγράμματα ημερησίας φροντίδας και βραχύχρονης φιλοξενίας για άτομα με αναπηρία που διαβιούν με τις οικογένειες τους.
Ο ρόλος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου διευρύνεται και πλέον περιλαμβάνει τη στήριξη και προστασία της οικογένειας και της παιδικής ηλικίας με την υλοποίηση προγράμματος υποκατάστασης της γονεϊκής φροντίδας μέσα από το θεσμό της αναδοχής και την παροχή ψυχοκοινωνικής και εκπαιδευτικής στήριξης ευπαθών παιδιών και νέων καθώς και των οικογενειών τους.
Αξιοποίηση της συνένωσης Φορέων
Η φιλοσοφία της οργανωτικής δομής της ενοποίησης των Μονάδων Πρόνοιας της Κεντρικής Μακεδονίας διέπεται από την αρχή διατήρησης του χαρακτήρα, των θετικών στοιχείων και της ιδιαιτερότητας του κάθε Φορέα. Ωστόσο, θα σκιαγραφούνται από τον κοινό στόχο της ενοποίησης υπηρεσιών σε κοινά θέματα, της αξιοποίησης καλών πρακτικών και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, ωφέλιμης για όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς, χαράζοντας μία πορεία που οδεύει στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους περιθαλπόμενους και εξυπηρετούμενους, στην αποϊδρυματοποίηση και στη γεφύρωση αποστάσεων από την κοινωνική πραγματικότητα παράλληλα με την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.